Best of Award of Excellence dla Osteria le botti

Gala Poland 100 Best Restaurants Osteria le botti

Po raz drugi, w konkursie Poland 100 Best Restaurants, Osteria le botti zdobyła tytuł Best of Award of Excellence – czyli Dwa Widelce.

Chcemy podziękować wszystkim Gościom, Znajomym i Przyjaciołom za trzymanie kciuków, za wszystki wysłane SMSy i głosy poprzez portal Facebook. To dzięki Wam możemy poszczycić się zaszczytnym tytułem jednej z najlepszych restauracji w Polsce.

Kinga Harężlak-Gonfia odbiera nagrodę Best of Award of Excellence

fot. Poland 100 Best Restaurants (materiały organizatora)

Ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbyło się w piątek, 26 października w Rytrze w Willi Poprad. W wydarzeniu udział wzięło ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018.

Jak informuje organizator konkursu, Poland 100 Best Restaurants (konkurs i przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce) to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów, dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Dwa widelce -Best of Award of Excellence w konkursie Poland 100 Best Restaurants

Best of Award of Excellence w konkursie Poland 100 Best Restaurants

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Nagrody zostały przyznawane w czterech grupach: Award of Exellence – jeden widelec, Best Award of Exellence – 2 widelce, Grand Award – 3 widelce oraz Grand Award – 3 widelce Plus.

Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów, 25% oceny inspektorów.

Podczas Gali przyznane zostały również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku.

– Gala to forma podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to również świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w 2018 roku i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej – mówią organizatorzy.

Pełen wykaz wyróżnionych restauracji znajdziecie na stronie poland100bestrestaurants.pl.

Kinga Harężlak-Gonfia z nagrodą Best of Award of Excellence

Kinga Harężlak-Gonfia z nagrodą Best of Award of Excellence – fot Poland 100 Best Restaurants (materiały organizatora).